IMG_4538.jpg

Elokuun mustikansiniset yöt ja lempeät päivät... Minulla on vielä vapaata, vaikka aikuisten kesälomat ovat päättyneet ja koululaisetkin vaeltavat jo aamuisin kouluun Kånkenit selässä. Veli on aloittanut lukion, saman mitä minä kävin. Käyn uimassa ja lukemassa lähirannassa, joka on päivisin pitkä, autio ja ikiomani. Vesi tuntuu joka päivä miellyttävämmältä ja melkein lämpimältä, ehkä koska ilma viilenee. Uppoudun romaaneihin viimein vapautuneesti, kun kirjoitukset ja pääsykokeet ovat onnellisesti ohi. Olen lukenut kesällä Carlos Ruiz Zafonin Tuulen varjon, Waltarin Ihmiskunnan viholliset ja Valtakunnan salaisuuden, P.G Wodehousea, Miika Nousiaista, Sarah Watersia.

Ensi viikolla muutan Opiskelukaupunkiin, mitä yritän ajatuksissani lähestyä tiukasti käytännön asioiden kautta. Listaan tarvitsemiani asioita ja hankin astioita, kattiloita, pölynimurin ja tärkeimmän eli kahvinkeittimen. Mummo on ostanut minulle lahjaksi lakanoita. Pakkaan vaatteitani. Luen opinto-opasta. Selvitän, mitä tapahtuu perehdytysviikolla ja missä on ensimmäinen tutor-tapaaminen.

Mutta kun Kissi hyppää yöllä parvelleni, tulee makaamaan lämpimänä ja painavana rintani päälle, kehrää ja katsoo minua silmät hellästi viirulla, minun on pakko ajatella. Että olen lähdössä pois kotoa. Olen onnellinen, olen innostunut. Olen jännittynyt. Olen peloissani. Tuntuu pahalta jättää kaikki rakkaani. Pahinta on jo valmiiksi riipivä, itkettävä, pakahduttava ikävä Veljeä, Mummoa, äitiä ja isää. Tuomasta.